Loading...

Két gyömrői aranyérem született a magyar pálinka hetén

Két gyömrői aranyérem született a magyar pálinka hetén

Amikor kiderült, hogy ezt – az Apáczai-díjas mesterpedagógus, friss nyugdíjas iskolaigazgató, sikeres közösségteremtő színházalapító és rendező, elismert festő, több környékbeli város jeles kitüntetettje —  a gyömrői dr. Patkós József magánfőzőként érte el sokan meglepődhettek.

 

Honnan jött az ötlete? „Álmaim kéklő egén,/Gyümölcsfáim tetején” — ahogy a híres Pálinka dalban?

Tulajdonképpen igen. Gyömrői kertünk gyümölcsfáinak terméséből, a cefrézést magam végezve már 20 éve főzetek pálinkát, amelybe másfél évtizede általam termesztett vagy vadon termő gyógynövényeket áztatok, szakirodalmi olvasottsággal és nagy kísérletező kedvvel.

Ez a nagy sikert hozó verseny milyen volt most, és hogyan jutott el idáig?

Évtizedes múltja van Kecelen a most is november elején megrendezett Kárpát-medencei Pálinka- és Párlatversenynek. Barátaim biztatására 2017-ben neveztem be ide, ahol mind a négy gyógynövény-esszenciám érmes lett. Egy arany, két ezüst, egy bronz és még a zsűri különdíját is elnyertem. 2018-ban külön felkérést kaptam a szervezőktől az indulásra. Büszke vagyok arra, hogy a nagy kereskedelmi és bérfőzdék mellett a 3o tagú zsűri két likőrpárlatomnak most is aranyminősítést adott. Ráadásul az előző 264 után 312 párlat versenyében sikerült ezt elérnem. A nagyszabású rendezvényen, a magyarok mellett, a Szentháromság templomban ünnepi szentmisére vonultak fel a vajdasági, erdélyi és felvidéki pálinkarendek képviselői is.

A Magna Cum Laude idézett dalában „Az istenek könnycseppje gyógyír/Bánatra, örömre.” Az ön italai valóban gyógyhatásúak?

A 42 százalékos alkoholtartalmú, kisüsti pálinka alapú készítményeim nem gyógyszerek, de pozitív élettani hatásúak. Galagonyapárlatom a vérnyomásra, szívműködésre: pitypanglikőröm a vércukorszintre, csipkebc, gyó és 12 füves ágyas pálinkám pedig a tisztításra van jó hatással.

Ezek után hogyan tudja hasznosítani szerzett tapasztalatait?

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Dr. Patkós Gyógyesszencia néven védjegyoltalom alá vette díjnyertes likőrjeimet. A jövedéki termékek kereskedelemben való megjelentetése egy tanárember számára bonyolult feladat, de felkészült pénzügyi tanácsadók segítettek. A jövőben receptúrám szerint gyártani és palackozni fogják termékeimet.

Bolcsó Gusztáv

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük